Douglas Hout

Douglashout is één van de duurzaamste Europese houtsoorten.
In het assortiment van Nobelhout tuinhout vindt u verschillende houten tuinmaterialen die in Douglas hout uitgevoerd zijn.

Of het nu kant en klare producten, bouwpakketten, boombank, buitenverblijf of schaaldelen, palen en regels zijn, bijna alles is mogelijk! Onbehandeld Douglas tuinhout heeft een geelbruine tot oranjeachtige kleur en een mooie vlamtekening. Het geïmpregneerde Douglas tuinhout krijgt door het impregneren een groene kleur. Het is prima te combineren met geïmpregneerd vuren- of grenenhout.
Al het Douglas hout binnen het Douglasvision assortiment staat voor duurzaam bosbeheer: al het hout is PEFC gecertificeerd.
Het geschaafde Douglashout wordt gedroogd tot ca. 18-20%, waardoor het hout maatvaster blijft.
Het fijnbezaagde Douglashout wordt vers gezaagd (Zweeds rabat uitgezonderd), waardoor het hout kan indrogen en het tijdelijk minder maatvast is.

We hebben op onze website veel standaardafmetingen staan, maar er zijn ook op aanvraag andere afmetingen leverbaar.

Bij Nobelhout tuinhout kunnen we het Douglashout voor u op maat zagen en bewerken naar keuze.
We hebben de mogelijkheden om poorten, hekken of complete buitenverblijven en tuinhuizen op maat te maken in Douglashout. Informeert u gerust naar de mogelijkheden.

Het Douglashout dat Nobelhout tuinhout verkoopt valt in duurzaamheidsklasse 3 en is daarmee één van de duurzaamste houtsoorten die groeien in Europa.
Het Douglashout groeit relatief snel, is goed te verkrijgen en goed te bewerken. Ook langere lengtes in Douglashout komen in ruime mate voor.
De vierkante palen worden 4 ex logs gezaagd, (afb.2) dit is aanzienlijk duurder dan 1 ex logs zagen (afb.3). Echter, door de palen 4 ex logs te zagen, blijven de palen rechter, vertonen ze minder hartscheuren en bevatten minder spinthout, wat zorgt voor een betere duurzaamheid. Spinthout is namelijk kwalitatief minder goed hout.
Bij de vierkante Douglas palen van 20x20cm word er wel voor gekozen om deze 1 ex logs te zagen, bij deze maatvoering is de hoeveelheid spinthout relatief beperkt, en is het zagen dusdanig inefficiënt waardoor deze palen te duur zouden worden.


Douglashout heeft door de geel oranje kleur een warme uitstraling, het douglas dat Nobelhout verkoopt heeft een hoog percentage kernhout, dit is beter voor de levensduur van het hout. Douglashout is één van de hardste Europese houtsoorten, en omdat douglashout snel aangroeit, niet van ver komt, en boven de grond, en als het goed kan drogen lang meegaat, is het een duurzaam alternatief voor hardhout, composiet of kunststof of metaal. Hout is een hernieuwebare grondstof. Het Douglashout haalt  CO2 uit de lucht, en dit blijft opgeslagen in het hout, met het gebruik van europees Douglashout werkt u mee aan een schonere lucht.
Naarmate douglashout droger of ouder word, word het ook harder en taaier, dus sterker. Vers Douglashout is zachter en laat zich makkelijk bewerken.
Als u het douglashout niet behandeld zal het verkleuren naar een blauwgrijze kleur, om vergrijzing tegen te gaan is het hout te behandelen met een beits of houtolie.
Als u douglashout in de grond wilt toepassen, dan kunt u beter kiezen voor groen geïmpregneerd douglashout. Dit hout is onder de KOMO- eisen geïmpregneerd, en is zo minder gevoeig voor aantasting van schimmels en insecten.

Houdt er wel rekening mee dat Douglashout een natuurlijk product is, met een grove structuur. Door de grove structuur van het hout, kunnen er knoesten voorkomen en uitvallen, en kopscheuren ontstaan. Dit doet echter geen afbraak aan de kwaliteit.

De verlijmde staanders en gordingen van Douglashout in ons assortiment, zijn uitermate geschikt voor hoogwaardige contructies in veranda's buitenverblijven, kapschuren en tuinhuizen. Door het vingerlassen en lamineren van deze regels en staanders, ontstaat een nog steviger alternatief dan palen en regels uit massief hout. Er is minder last van kromtrekken, en minder kans op scheurvorming van het douglashout.