Accoya

Accoya hout is gemodificeerd hout met een verwachte levensduur van 60 jaar.
Het ecologische en duurzame Accoya hout heeft een constante hoge kwaliteit, waardoor garanties van 50 jaar (bovengrondse toepassingen) en 25 jaar (toepassingen in grondcontact) gegeven kunnen worden.

De unieke voordelen van Accoya hout:
- Verwachte levensduur minimaal 60 jaar
- Garantie: 50 jaar garantie bij bovengrondse toepassingen,en 25 jaar garantie bij toepassingen met grond-/ watercontact.
- Geschikt voor alle binnen- en buitentoepassingen.
- Milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord
- Uitstekend te verwerken en te coaten.
- Door en door gemodificeerd.
- Blijvende sterkte en verbeterde hardheid.
- Uitzonderlijk vormstabiel
- FSC, KOMO en Cradle to Cradle Gold gecertificeerd.
- Natuurlijke vergrijzing
- Accoya hout is 100% recyclebaar.

Wat Accoya hout precies is:
Accoya begint als snelgroeiende naaldboom, de Pinus radiata, die in productie-bossen groeit.
Deze boom wordt na circa 30 jaar geoogst en doorloopt vervolgens als plank of balk een modificatie-proces, het zogenaamde acetyleren met azijnzuur.
Dit proces zorgt voor zeer vormstabiel en rotbestendig hout.

Accoya is de merknaam van dit hout.
Het is buitengewoon rotbestendig en uiterst vormvast in wisselende klimaten. Tijdens de modificatie worden geen giftige stoffen gebruikt en komen dus ook geen giftige stoffen in het hout.
Accoya is tot in de kern gemodificeerd en heeft dus overal evenveel bescherming.
Het is ideaal voor gevelbekleding, terrassen en teopassingen in de grond- weg- en waterbouw en dat zonder het gegruik van conserveermiddelen.
Acooya heeft een klasse 1 duurzaamheid en overtreft daarmee zelfs de meest duurzame tropische houtsoorten. 

De productie van Accoya is gebaseerd op het proces van houtacetylering.
Wetenschappers hebben bewezen dat dit modificatieproces een ongelooflijk effectieve methode is om de technische eigenschappen van hout te verbeteren.
Houtacetylering werkt door de celstructuur van het hout te veranderen waarbij de celwanden geblokt worden voor vochtopname.
Deze modificatie vermindert het vermogen van het hout om water te absorberen in de celwanden met ongeveer 80 procent, wat de stabiliteit enorm verbetert, hetgeen resulteert in hout dat minder onderhoud vereist.
Bovendien betekent de veranderng in de celwanden dat de schimmels Accoya hout niet herkennen als voedingsbron en dus niet aanvallen.
Voor insecten die proberen Accoya te eten zit er geen voeding meer in het hout, omdat de gewijzigde structuur het onverteerbaar maakt.