Beschoeiing

Als u van plan bent een degelijke beschoeiing , walkant bescherming of grondkering te maken, dan bent u bij Nobelhout Tuinhout aan het juiste adres.
Wij leveren in verschillende houtsoorten diverse materialen om een goede beschoeiing te maken. De keuze voor het juiste hout en materiaal wordt door meerdere factoren bepaald, zoals toepassing, levensduur en prijs.

- De toepassing: Moet er een beschoeiïng komen om te voorkomen dat er grond in het water spoelt, of is het een grondkering om hoogteverschil op te vangen? Welke druk krijgt de beschoeiing te verwerken? Lopen er bijvoorbeeld alleen mensen langs de kant of rijden er ook zware voertuigen of gaat er zelfs gebouwd worden? Hoe is de bodemgesteldheid? Is de grond ter plaatse van de beschoeiïng slap of juist stevig? Kunnen of moeten er ankers gemaakt worden?
- De levensduur: Hoelang moet de beschoeiïng meegaan? Hoe dikker en harder het hout is, hoe langer het zal meegaan.
- De prijs: Deze hangt samen met de toepassing en de levensduur, waar de uitstraling ook nog bij komt kijken. Wordt het een beschoeiing die volstaat voor de toepassing of is het een aangezicht waarbij geschaafd hout en zware palen het geheel een mooie robuuste uitstaling dienen te geven?

Er zijn verschillende manieren om een beschoeiing te maken. Enkele voorbeelden:

*Een beschoeiing van rondhouten palen, de ronde, meestal geïmpregneerde palen worden naast elkaar in de waterkant geplaatst, en eventueel nog aan elkaar verbonden. Bij beschoeiingen die rond moeten lopen is dit een praktische oplossing. Deze oplossin gis niet zo duurzaam als een hardhout beschoeiing.
*Een beschoeiing met hardhouten palen en hardhouten buigstrips of buigmatjes. Ook deze beschoeiing kan in een bocht of rondlopend werk, verwerkt worden. Doordat de buigstrips vrij dun zijn, is buigen mogelijk. Ten opzichte van dikkere planken of damwand gaat ook deze variant minder lang mee. Soms worden meedere lagen buigstrip gebruikt om een bocht in een beschoeiingswerk te maken.
*Met planken van 2 of 3 cm dik, en daarvoor palen worden de meeste beschoeiingen gemaakt. Er worden eerst in de slootkant om de 50cm palen gezet, en daarna worden de losse planken erachter gemonteerd. Het is ook mogelijk om de planken op te klampen, er worden dan beschoeiings-schotten van gemaakt, men hoeft dan allleen de schotten aan de bovenkant aan de palen te monteren. Omdat er kieren tussen de planken kunnen zitten, word er doek achter de planken bevestigd. U kunt bij Nobelhout tuinhout kant en klare berschoeiingsschotten laten maken in de gewenste hoogte. Ook kunnen we het doek al op de beschoeiingsschotten nieten.
Om de schoeiing te verzwaren of recht te houden, kan er ook een balk langs of op de palen gemonteerd worden. Het maken van grondankers is ook een mogelijkheid. Hierbij word er op een afstand van de schoeiing een paal of plank aangebracht waaraan de beschoeing gekoppeld word. Als dit met een draadeind gebeurd, is de beschoeiing met een moer na te stellen.
Als afwerking van de beschoeiing kan er ook een plank op de bovenkant, of/en aan de voorkant aangebracht worden. Zo maakt men een sjieke walkant.
*De zwaarste walkantbescherming, grondkering of beschoeiing maakt men met hardhouten damwandprofielen de profielen zijn meestal 3 , 4, 5 of 6cm dik, dikker kan ook! De Damwandprofielen zijn uitgevoerd met een groef en mes, en passen in elkaar, hierdoor is geen gronddoek nodig. De Damwandprofielen worden gekoppeld met één of meerder gordingbalken.
Als de damwandprofielen de grond in gedrukt moeten worden, worden deze meestal voorzien van een "zoeker", een schuin afgezaagde kant waardoor, bij het in de grond drukken van de planken, de planken tegen elkaar gedrukt worden. Soms worden de damwandplanken ook horizontaal gebruikt met palen erachter. Omdat bescheiingsplanken meestal ruw zijn, en damwandplanken enigzins geschaafd, geeft dit een nettere uitstraling. Als grondkering ziet men ook wel eens metalen u-profielen verticaal, met hardhouten damwandplanken horizontaal er tussen. Er zijn ook dikke geimpregneerd Damwandplanken in de handel, en damwandplanken, die samengesteld zijn uit hardhout en naaldhout.

Hier in de Bollenstreek, hebben we al menige beschoeiing mogen leveren. Als u tussen de bollenvelden in Noordwijkerhout, Lisse, Voorhout en Sassenheim doorrijd, ziet uw in veel slootjes een Nobelhout schoeiing. Dit doet men om te zorgen dat het bollenland niet langzaam afkalft in de sloot. Ook in diverse achtertuinen aan het water in Hillegom, Noordwijk, Katwijk en Valkenburg vind u beschoeiingen en damwanden van Nobelhout. Soms gecombineerd met een vlonder, of een schutting.

Bij Nobelhout kunnen we u een heel eind op weg helpen met de juiste keuze voor uw schoeiing, neemt u hierover gerust contact op. Eén ding is zeker: het juiste schoeiingshout komt van Nobelhout!