Vlonderhout

Een mooie houten vlonder brengt sfeer in uw tuin!
Tegen de warme uitstraling van echt hout kan geen ander product op. Nobelhout levert diverse soorten hout voor uw vlonder:

Onbehandeld steigerhout en nieuw of gebruikt vurenhout:
Dit is voordelig, maar ruw. Het is dus splintergevoelig en minder duurzaam dan andere houtsoorten.

Geïmpregneerd Vuren- of Grenenhout:
Dit is relatief voordelig, maar het bevat wel noesten. Dit hout is duurzamer dan onbehandeld vurenhout, maar minder duurzaam dan eiken- of hardhout. De vuren of grenen vlonderplanken zijn leverbaar in geprofileerde of glad geschaafde uitvoering.

Nobifix bruin geïmpregneerd:
Nobifix geïmpregneerd naaldhout gaat net zo lang mee als tropisch hardhout, en is voordeliger in aanschaf. Er komen natuurlijk wel knoesten in het hout voor.
De vlonderplanken zijn zowel met de gladde kant, als de gegroefde kant naar boven voor een vlonder te gebruiken.

Douglas geschaafde dekdelen:
Douglashout is één van meest duurzame Europese houtsoorten. Nobelhout tuinhout biedt het Douglas dekdeel aan in geïmpregneerde en blanke variant. Het Douglas vlonderhout bevat knoesten en kan iets splinteren of harig zijn. Onbehandeld Douglas hout heeft een hele warme uitstraling. Geïmpregneerd krijgt het een groene kleur. Het Douglas vlonderhout van Nobelhout is tot ca. 18 tot 20% gedroogd, zodat het als vers gezaagd hout maatvaster is .

Hardhout:
Dit is de meest duurzame oplossing voor de vlonder. Het splintert nauwelijks en heeft een mooie uitstraling zonder noesten. Hardhouten vlonderplanken zijn daarbij in veel verschillende diktes, breedtes en profileringen leverbaar.

Composiet (ook wel Hkc of Wpc genoemd):
is een combinatie van houtvezels en kunststof. Het heeft een egale uitstraling en houdt de kleur lang vast. Wij leveren composiet van Duowood, Woodvision en Elephant. Het composiet is leverbaar in diverse kleuren en breedtes. Composiet is niet overal probleemloos te verwerken, houdt u hier rekening mee.

Accoya
De Accoya vlonderplanken gaan het allerlangste mee, door het verduurzamen met een milieuvriendelijk azijnzuur is de verwachte levensduur wel 60 jaar.
Accoya kan een heel klein knoestje vertonen.

Wij adviseren altijd de onderbouw van de vlonder van hardhout te maken en de vlonderplanken met Rvs-schroeven te monteren.

Advies bij de aanleg van een houten vlonder, stap voor stap:

Om te beginnen moet er bepaald worden of de onderbalken of regels voor de vlonder op tegels of paaltjes gesteld moeten worden. Op een stabiele ondergrond kunnen (oude) tegels waterpas gesteld worden om de onderregels op te leggen. Als de ondergrond niet waterpas is of de vlonder een stuk van de grond af geplaatst moet worden, gebruikt men hardhouten paaltjes (minstens 60x60mm). Een combinatie van tegels en paaltjes is soms ook mogelijk.

De onderlinge afstand van de regels onder de vlonder is afhankelijk van de dikte van de vlonderplanken. Als de afstand tussen de regels onder de vlonder te groot wordt, zal de vlonder gaan "veren". Door het eventuele werken van het hout zouden de vlonderplanken ook krom kunnen trekken. Bij vlonderplanken van 21mm dik raden wij een afstand van 50cm aan, bij vlonderplanken van 25mm dik 60cm en bij 28mm dikke vlonderplanken 70cm als tussenliggende afstand.
Bij de composiet vlonderplanken moeten de onderliggers om de 35 á 40cm aangebracht worden.

- Stellen op tegels: Zorg voor vers zand en tril dit aan met een trilplaat. Stel de tegels waterpas op de juiste hoogte en houd rekening met de afstand tussen de regels die straks op de tegels komen te liggen. Ondersteun hierbij elke regel minimaal om de meter. Dichtstraten van het gehele oppervlak gaat onkruid tegen, maar kan voor lastigere waterafvoer zorgen. Leg antiworteldoek over de tegels tegen onkruid en de regels hier overheen.

- Stellen op paaltjes: Maak gaten voor de paaltjes, houd rekening met de onderlinge afstand tussen de regels en zet de paaltjes maximaal 1 meter uit elkaar voor ondersteuning van de regels. Zet de paaltjes in de gaten en geef ze een klap "na" totdat ze niet verder de grond in gaan. Zaag de paaltjes af op de juiste hoogte. Leg antiworteldoek tussen de paaltjes tegen onkruid. Bevestig de regels met een slotbout aan de zijkant van de paaltjes. Op deze manier vangt u kleine hoogteverschillen in de afgezaagde paaltjes op.

Als de vlonder een stuk van de grond af komt te liggen, kunnen er het beste schoren aangebracht worden in de onderbouw voor extra stabiliteit.
Let op: Als een vlonder meer de 60cm boven het maaiveld uitkomt, word dit als een statisch bouwwerk gezien.
Composiet (Wpc of Hkc) mag hiervoor niet gebruikt worden, omdat het nog ontbreekt aan ervaringscijfers.

Monteren van het vlonderhout:
Begin met een rechte plank en zet deze goed vast (bij hardhout altijd voorboren en souvereinen, ofwel verzinken). Neem een aantal afstandhouders van ongeveer een halve centimeter (b.v. een duimstok). Leg de afstandhouders tegen de eerste plank aan, druk de tweede plank aan en zet deze vast. Als de plank wat krom is, kunt u met een lijmklem werken of een schop in de grond steken en zo de plank aandrukken. Meet om de paar planken of u recht blijft doorwerken; planken kunnen soms wat verschillen in de breedte (soms ook in lengte).
Leg de planken nooit helemaal tegen elkaar aan, het vlonderhout werkt namelijk in de breedte en heeft dus wat ruimte nodig.

Succes met de aanleg van uw houten vlonder en veel plezier met het resultaat!