Tuinhout

17 Februari, 2017, in Tuinhout soorten Nobelhout

Tuinhout

Bij Nobelhout verkopen en bewerken we niet alle soorten hout, maar alleen tuinhout. Maar wat is nu precies tuinhout? 
Bij tuinhout spreken we over bepaalde houtsoorten die zonder enige behandeling buiten gebruikt kunnen  worden, of over houtsoorten die juist wel een behandeling hebben gehad waardoor ze buiten langer meegaan. Voorbeelden van onbehandeld tuinhout zijn Kastanjehout, Eikenhout, Robiniahout en bepaalde hardhoutsoorten. Niet alle hardhoutsoorten zijn zomaar geschikt. Houtsoorten welke ook in de tuin gebruikt kunnen worden, maar daarvoor beter behandeld kunnen worden zijn Vurenhout, Grenenhout en Douglashout. Het laatst genoemde Douglashout kan ook onbehandeld gebruikt worden, maar dan wel boven de grond. 
De meest gebruikte behandeling voor tuinhout is het impregneren. Houtsoorten met een open celstructuur kunnen een impregneermiddel opnemen, en daardoor krijgen schimmels en insecten geen vat meer op hout. In een volgende blog gaan we dieper in op het impregneren van tuinhout, en op welke manieren dit mogelijk is.En wat kan je dan allemaal doen met tuinhout ?
Hout heeft in het algemeen natuurlijk een aantal eigenschappen die we goed in de tuin kunnen gebruiken. Hout is een sterk materiaal dus heel goed geschikt voor constructieve toepassingen. Van tuinhout maken we dan dus een degelijke onderbouw van een Vlonderhout, een sierlijke pergola en een stevig tuinhuis met veranda.
Ook is hout sierlijk. De structuur van het hout, ofwel de tekening doet heel natuurlijk aan, en blijf je zien, zowel bij onbehandelde houtsoorten en de Geïmpregneerde tuinhoutsoorten. Met tuinhout maak je dan ook een mooie schutting of vlonderterras. 
Tuinhout laat zich ook redelijk makkelijk bewerken, het is met een scherpe zaag op maat te zagen. En hoewel je in sommige hardhoutsoorten eerst moet voorboren, is het ook makelijk aan elkaar te schroeven.