Buitenhout

20 Februari, 2017 Nobelhout

Buitenhout

Tuinhout is buitenhout, maar niet alle soorten hout die buiten gebruikt worden zien we ook terug in de tuin. De hardhoutsoorten die we buiten in de tuin gebruiken, zijn andere houtsoorten als die, die bijvoorbeeld voor gevelbekleding gebruikt worden. Dit zijn meestal buitenhout producten die nog een afwerking nodig hebben. Als voorbeeld zou Merantie of Merbau hardhout genoemd kunnen worden, het kan wel als buitenhout gebruikt worden, maar het zal dan afgelakt dienen te worden.

Hardhoutsoorten die zonder verdere behandeling of afwerking buiten gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld: Azobé, dit is zeer hard en duurzaam, word veel voor palen, balken en damwanden gebruikt. Angelim Vermelho, een heel harde houtsoort met een nare lucht, maar gaat heel lang mee. De Bankirai-achtige houtsoorten zijn ook goed geschikt als buitenhout, ze zijn wat zachter als Azobé of Angelim Vermelho, maar hebben een mooiere uitstraling.

De laatste jaren is ook steigerhout erg populair als buitenhout. Steigerhout is echter onbehandeld vurenhout, en dit zal buiten zonder behandeling niet lang meegaan. Het steigerhout waar cement aan zit, zal nog sneller buiten verdwijnen omdat de cement vocht aan trekt, en daar kan vurenhout niet goed tegen. 
De buitenhout soorten die het best als tuinhout geschikt zijn, zijn een aantal hardhoutsoorten en bijvoorbeeld kastanjehout, robinia of eikenhout. Ook kan vuren en grenenhout gebruikt worden, mits het verduurzaamd is.
Douglashout word ook veel als buitenhout gebruikt en is momenteel helemaal de trend. Het dient echter de voorkeur om douglashout nog een behandeling te geven, of te kiezen voor een geïmpregneerde versie.

Minder bekende buitenhoutsoorten zijn Kastanjehout en Robinia. Dit zijn Europese houtsoorten die voor voor buitengebruik geschikt zijn. De stammen van bomen waar dit hout uitgehaald word, zijn niet zo recht en vrij grillig.
Kastanjehout en Robinia worden dan ook voornamelijk als afrasteringspalen gebruikt.

Update cookies preferences