Nieuw systeem tegen illegale houtkap

10 Maart, 2017, in Nobelhout nieuws Nobelhout

De Braziliaanse overheidsinstelling voor milieu- en natuurbescherming, Ibama, zeg maar de braziliaanse Staatsbosbeheer, heeft een nieuw systeem in gebruik genomen om illegale houtkap in het land tegen te gaan. De afgelopen jaren kwam er nogal wat (terechte) kritiek op het bestaande systeem. Het bestaande systeem was fout en fraude gevoelig. Ook voor importeurs en handelaren in Europa vervelend, omdat men hier vooroploopt met betrekking tot geregistreerde en legale houtkap. In Europa moet volgens de Eutr of Flegt al het geïmporteerde hout herleidbaar uit betrouwbare bron komen. Als echter bij de bron een fout gemaakt word, of erger, gefraudeerd word, is dat vanuit Nederland moeilijk te controleren.
Het nieuwe Sinaflor-systeem maakt het nu mogelijk om iedere gekapte boom een elektronisch etiket mee te geven, en het hout kan dan gevolgd worden van de kap tot en met het vervoer en de verwerking.
De Ibama ambtenaren en andere overheidsdiensten zoals bijvoorbeeld politie, kunnen met het Sinaflor systeem via hun mobiele telefoon bestanden raadplegen terwijl ze op patrouille zijn. Met behulp van ingebouwde satellietkaarten, kan men dan nagaan waar het hout vandaan komt, en of het legaal gekapt is. Wat niet in de Sinaflor staat is illegaal, aldus de Ibama-directeur Suelly Araújo vanuit haar kantoor in Brazilië. 

Bij Nobelhout verkopen wij verschillende Braziliaanse hardhoutsoorten, waarbij Angelim Vermelho de meest bekende is. Het hout ruikt niet lekker, maar is van duurzaamheidsklasse 1 en gaat dus lang mee. Angelim Vermelho word veel gebruikt voor beschoeiïngen en damwanden.